Nanini goes Fairmined - Een blog over fairtrade sieraden

by Nina Strategier | April 15, 2014

Hi, (for English, scroll down)

Leuk dat je mijn blog leest! Eindelijk is het zover, ik ben gestopt met mijn kantoorbaan (yes, niet meer staren naar een computerscherm!) en ga me volledig storten op Nanini. Tot nu toe heb ik alleen zilveren sieraden verkocht maar daar gaat verandering in komen. Ik ga namelijk sieraden maken van Fairmined goud (en zilver)!

Omdat ik erg geïnteresseerd ben in het concept ‘fairtrade’, vanaf nu Fairmined genoemd, ga ik op onderzoek uit naar wat Fairmined goud is en waar het precies vandaan komt. Op deze manier kan ik jullie uitleggen en laten zien wat het verschil is tussen ‘normaal’ goud en fairtrade goud. Want heb jij er überhaupt wel eens bij stilgestaan waar je gouden sieraden vandaan komen?

Wat is Fairmined goud eigenlijk? Voor nu een korte uitleg (later meer). Goud komt uit een mijn en om goud uit de mijn te krijgen zijn er mijnwerkers nodig. In landen als Bolivia, Peru, Tanzania en Zuid-Afrika verrichten mijnwerkers dagelijks zeer zwaar lichamelijk werk onder slechte omstandigheden (en ik maar klagen over mijn kantoorbaan in NL…). Het werken in een mijn is erg ongezond en ook slecht voor het milieu. Mijnwerkers worden door veel mijnorganisaties uitgebuit, krijgen te weinig betaald en de organisaties zijn niet vies van illegale zaakjes. Wanneer een mijnbouworganisatie werkt volgens het fairtrade concept wordt er rekening gehouden met bovengenoemde zaken. Mijnwerkers belanden hierdoor niet meer in de illegaliteit, werken onder betere omstandigheden en krijgen meer betaald. Daarnaast is het beter voor het milieu.

Omdat ik met eigen ogen wil zien hoe dit concept werkt ga ik drie maanden op ontdekkingstocht in Zuid-Amerika, om precies te zijn in Peru, Ecuador en Colombia. Tijdens mijn reis ga ik me zoveel mogelijk verdiepen in de werkwijze van het delven van goud en breng ik een bezoek aan meerdere mijnen waar met het fairtrade concept gewerkt wordt.

Ben je benieuwd hoe mijn reis gaat verlopen en wil je graag meer te weten komen over Fairmined goud lees dan regelmatig mijn blog of volg me via mijn Nanini Facebook pagina

Welcome to my blog! Finally it was time to quit my office job (no more staring at a computer!) and fully focus on my jewelry line Nanini. Untill now I only made silver jewelry. This will change and I will start working with Fairmined gold (and silver)!

Because I am very interested in the concept of fair trade, from now on called Fairmined, I went to South America to find out about the difference between ‘normal’ gold and Fairmined gold. Because, did you ever think about where your golden jewelry comes from? What is Fairmined gold actually? For now, a short explanation. Gold comes out of a mine, and to get the gold out of the mine you need mine workers. In countries as Bolivia, Peru and Colombia mine workers are working under difficult physical circumstances (and I was complaining about my job in the Netherlands…). Working in a mine can be very unhealthy and not environmentally friendly. Mine workers often have very long hours for a very low salary. Also, child labour isn’t unusual. The fair trade concept takes into account above-mentioned points. Because of this mineworkers don’t end up in illegality, get a normal salary, work in better circumstances and they take better care of the environment.

In Peru I participated in a workshop about fair trade mining. I learned a lot about the methods and processes that are being applied to fair trade mining. In my next blog I will tell more about my experiences! Can't wait and want to know more? Check out the Nanini Facebook page.

 

 

Share:   Email / Facebook / Twitter