// Nanini / travel blog rss

Nieuwe reis, nieuwe blog

by Nina Strategier | May 07, 2017

1,5 jaar geleden had ik het goede voornemen om meer te gaan bloggen. Omdat ik het de laatste tijd zo druk heb met opdrachten is het schrijven van blogs er een beetje bij ingeschoten. De komende zes weken ben ik weer aan het reizen dus ga ik proberen een paar blogs te schrijven :) Ik ga samen met mijn vriend namelijk de Trans Mongolië Express doen!

We starten in Italië want de oma van mijn vriend wordt 90 en dat wordt goed gevierd (eten, eten en nog meer eten...). Daarna vliegen we door naar Helsinki waar we een halve dag zijn om de volgende ochtend vroeg de trein te pakken naar St. Petersburg. Van daaruit zullen we voornamelijk verder reizen per trein en uitstappen in Moskou, Irkutsk, Ulan Ude, Ulaanbaatar, Bayankhongor, de Gobi woestijn, Datong, Beijing en Xi’an. Vanaf Xi’an gaat mijn vriend weer terug naar Beijing en door naar huis. Ik blijf nog twee weken langer in China (heerlijk hoor eigen baas zijn..).

Een van de leukere stops is die in Bayankhongor in Mongolië. Toeristen zullen we hier niet veel zien maar we gaan daar in de buurt wel een Fairmined gecertificeerde mijn bezoeken! Het is nog niet helemaal duidelijk hoe en wat maar ik zal er een uitgebreid verlag van schrijven. Nu gaan we eerst even genieten van La Dolce Vita. Tot later!

Het strand in Giulianova, Abruzzo, Italie - The beach in Giulianova, Abruzzo

                                                   The beach in Giulianova

Pasta

New Trip, new blog

1,5 year ago I had the new years resolution to write more blogs. That didn't really happen.. Because I am so busy with making orders the blogging didn't work out as planned. But the coming six weeks I am going to travel again and write a couple of blogs hopefully. Together with my boyfriend we are going to do the Trans Mongolian Railway!

We will start in Italy because the grandmother of my boyfriend will become 90 and that is a big celebration there (food, food and more food...). After that we’ll fly to Helsinki where we will be half a day to catch a train to St. Petersburg early the following the morning. From there we will travel mainly by train and get off in Moscow, Irkutsk, Ulan Ulde, Ulaanbaatar, Bayankhongor, the Gobi desert, Datong, Beijing and Xi’an. From Xi’an my boyfriend will go back to Beijing and fly home. I will stay two weeks longer in China (it's just perfect to be your own boss)

One of the more special stops will be in Bayankhongor in Mongolia. We won’t see many tourists there but we we will visit a Fairmined certified mine! I will tell you more about this in the next blog. Now we are going to enjoy La Dolce Vita. See you later!

 

 

Posted in fair trade, Fairmined, fairtrade, goldsmith, goudsmid, handgemaakt, handmade, jewelry, mijn, mijnbouw, mining, nina strategier, reisblog, reisblogger, reizen, sieraden, sieradenblog, travel blog, travel blogger, traveling, work

Een overvloed aan bladgoud in Myanmar

by Nina Strategier | February 21, 2015

 

 

 

                                                                        (For English scroll down)
Myanmar is een land van tempels, pagodes en boeddhisme. Goud is hier een groot onderdeel van. Veel pagodes zijn bedekt met bladgoud. De Schwedagonpagode in Yangoon is zelfs bedekt met honderden of misschien wel duizenden kilo's bladgoud. Ook is de top van de pagode behangen met edelstenen zoals robijn en saffier. Bladgoud wordt ook gebruikt voor offers aan pagodes. De locals staan vaak in de rij om het op de buddha's te plakken.
Het goud wordt gewonnen in het land zelf en is 24 karaat. Over de omstandigheden waarop dit goud gedolven wordt heb ik zo mijn twijfels. Er is hier veel kinderarbeid en ik vrees dat in de mijnen hier veel gebruik wordt gemaakt van kinderen die onbetaald zwaar werk verrichten. Maar daar ga ik het in deze blog niet over hebben.
In Mandalay, een grote en drukke stad heb ik een 'gold leaf' werkplaats bezocht. Hier kon ik zien hoe goud, met de hand, wordt verwerkt tot bladgoud. Het concept is eenvoudig, het goud wordt gehamerd totdat het zo dun is dat er bladgoud overblijft. De 'hameraars' starten met een klein stukje goud dat een paar millimeter dik is. Vervolgens hameren ze voor 30 minuten op dat stukje met een mega grote hamer. Het goud zit op elkaar gestapeld in een soort pakketje tussen bamboebladeren. Na de eerste keer hameren wordt het goud in 6 stukjes verdeeld. Vervolgens hameren ze deze stukjes nog eens 30 minuten. Hierdoor worden de stukjes goud groter en dunner. Ten slotte is er een laatste 'hamersessie'. Deze duurt vijf (!) uur waardoor het goud uiteindelijk de gewenste dikte krijgt. Bijna een onmenselijke fysieke inspanning..
.

Tijdens het hameren wordt er een speciale 'klok', de clepsydra, gebruikt in de vorm van een halve kokosnoot waar in de bodem een klein gaatje zit waar water dooheen druppelt. Het water wordt eronder opgevangen, de 'hameraar' moet 120 slagen maken om de kom te vullen. Dit gebeurt meestal 18 keer per uur. De stukjes goud worden vervolgens op het juiste formaat gesneden en ingepakt. 

 

 

De lokale bevolking gebruikt vaak het laatste spaargeld dat ze hebben om bladgoud te kopen en te offeren. Naast het gebruik voor offers wordt het goud ook gebruikt in make-up. De vrouwen (ook kinderen) dragen hier een apart soort make-up op hun wangen, hierin wordt het goud soms verwerkt. Aangezien de bevolking extreem arm is is dit meer iets voor toeristen. Ook wordt het goud gebruikt voor consumptie en kan je het kopen in een flesje om in te nemen. Of dit erg gezond is betwijfel ik.

An abundance of gold in Myanmar

 

Myanmar is the country of temples, pagodas and buddhism. Gold is a big part of this. Many pagodas are covered with gold leafs. The Schwedagon pagoda in Yangon is covered with hundreds or maybe thousands kilo's of gold. And on the top of the pagoda there are many precious gemstones like rubies and saffiers. The gold leafs are also being used for offerings to pagodas. The locals queue up to stick it on the buddhas. 

In Mandalay, a big and busy city I visited a 'gold leaf' workplace. Here I could see how they make gold leafs by hand. The concept is simple, the gold is hammered until it is that thin just a gold leaf is left. The men who hammer start with a small piece of gold that is a few mililmeters thick. Then they hammer for 30 minutes on it. They put the gold into some kind of package in between bamboo sheets. After the first hammer 'session' they divide the gold in six pieces and hammer them for another 30 minutes. The gold becomes thinner and thinner. Finally there is one last hammer session that takes 5 hours (!) which gives the gold the desired thickness. Imagine the physical effort...

During the hammering they use a special 'clock', the clepsydra. It has the shape of a half coconut with in the bottom a small hole where water can drip through. They catch the water in a bucket, the man that hammers has to make 120 beats to fill the bucket. This happes 18 times per hour. In the end the gold is cut in the right size and packed.

The locals often use their last savings to buy the gold leafs in order to offer it. Besides using it for offering it is also used in make-up. The women (children too) in Myanmar use a special kind of make-up on their face and sometimes the gold is incorporated in it. Since this is very expensive this is more for the tourists. Further the gold is also used in some drinks but I doubt this is very healthy for one. 

 

 

Posted in asia, azie, backpacking, Birma, bladgoud, blog, boeddhisme, buddha, buddhism, Burma, edelstenen, fysiek, geloof, gold, gold leaf, gold leafs, goud, goudsmid, hamer, hameren, hammer, hammering, hand work, handgemaakt, handmade, handwerk, jewellery, jewelry, kinderarbeid, mandalay, mijn, mijnbouw, mining, Myanmar, nina strategier, offeren, offering, pagoda, pagode, reisblog, religion, robijn, ruby, saffier, sieraden, travel blog, work